Monday, May 30, 2011

Orang Kaya yg Bijak hehe :P

Assalamualaikum..

sebelum aku nk bercerita, ustaz peep nk bagi ceramah dulu dehh.. aku kutip dri sebuah hadis, x ingat la siape yg meriwayatkannye, tp selalu dgr dlm ikim.fm.. lebih kurang beginiah isinye ye..

"siapekah org yg plg bijak dlm dlm dunia nih? jawapannye org yg plg byk mengingati mati n plg bersedia menghadapinye"

ok itu adalah org paling bijak, skang ni ceritenye mengenai org kaya yg bijak.. haha :) adela sorang pakcik ni, namenye pak rambo.. heh, die ni dudok di ganu.. so nk dijadikan cerite, satu hari ni pak rambo turun KL ade seminar tarikh lahir pak zizan seman. sampai2 KL je, tros pak rambo ni singgah ke bank pajak gadai Chon Seng.

pak rambo: hello, saya dtg ni nk pinjam duit buat modal bisnes 5ooo riya.
pegawai bank: oh, ok. tp encik nk pajakkan ape ntok buat pinjaman nih?
pak rambo: nah amek ni(sambil hulurkan kunci kete bugatti veyron) saya park kete tu kat dpn bank..

ni la kerete pak rambo.. standard kete org gaji aku jer, heh :P


so pegawai bank ni pon setuju la simpan kete tu sebagai pajakan ntok bagi pinjam 5ooo kt pak rambo ni.. dlm hati staff2 bank ni sume dok kpale  pusing pikir nape la sanggop pajak kete harge berjuta ntok duit 5ooo je.. haha :P

so, setelah 2 minggu berlalu, pak rambo pon da habis seminar kt Hilton KL tuhh, die pon p la balik kt bank Chon Seng ntok bayor hutang 5ooo.. lps kire2, tambah bunge skali pak rambo pon bayorla 5015.23 tunai..
tetibe pak rambo ni disape oleh sorang officer bank tuhh..

officer: hello encik, kami penin pale la dok mikir selame ncik xde ni, kami check2 encik ni billionaire, tp nape encik pinjam duit kt kami eh??
pak rambo: la, kt mane lagi saye nk carik tmpt parking 15 inggit je ntok 2 minggu kt KL nihh?? haha :P

so, tamatlah cerite kebijakkan pak rambo..*mcm bakhil la plak ekk..*

bijak x pak rambo??

p/s: kalo suke makan ayam, jom tgk ayam2 ni beraksi, haha

14 comments:

harrazdani said...

pak rambo cuba mengambil kesempatan di atas kesempitan pemikiran officer bank tu...

syazwan said...

haha..tndakan yang bijak 2..boleh cuba nanti...:p

muhamad hanif said...

AHHAHAHA..


bijak betul pakcik rambo..

cik sakdi said...

pernah gak bace cter mcm ni tapi dia gunekan jutawan india kat new york. memang siot la pak rambo ni. duit bukan masuk kubur pak! haha

peep said...

@cik sakdi crite ni ak dgr kt surau ade kwn crite, haha pastu crite balek kt sini.. ade la ubah2 cket kot. :)

miss.Addin said...

memang awesome la !

haha :D

NOOR FATIN said...

wakakaka. pandai betol dia! ;D

mujahidah muslehah said...

haha..bijak pak rambo!!

kotak bulat said...

hehehe.. pak rambo memg pndai.. :p

kasturi said...

haji bakhil btul..haha

Liyana Jaafar said...

haha cerdik otak pak rambo ni..

khainisa said...

haha. sengal dowh...

Atok Cing said...

jap...mcm mne orang gaji ko boleh jd lg kaya dr ko....bugatti veyron tuu...lol

peep said...

org gaji aku bugatti veyron biase punye je. aku punye bv super sport.. haha :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...