Friday, September 4, 2015

Internship at Telekom Malaysia Berhad

Assalamualaikum.

Sedar x sedar, dah dekat setahun x update blog. well, busy la katekan. its my final year for a degree in Communication Engineering :D so, as a final student, ofkos la ade internship, satu course dimana para pelajar akn membazirkan at least 10 jam sehari di office org, menyebokkan diri dan buat2 sebok, tak ketinggalan juga test speed utube( khas ntok office with unblocked internet, like mine). btw, it has been a pleasure to undergo my internship at TM Cyberjaya. 1st, keje mmg boleh kire pakai jari. but, i've done at least 10k lines of codes using vb.net. hah, byk kot. its a total of 6 programs, mostly Dashboard creator. but since buat keje coding ni x leh lengah2 nk bgi siap, so mmg buat a program pon plg lame it will be done in a week je. so, the other week, test speed utube la kite sambil menungu next project.

ha ni GUI for one of the dashboard program
and this is the created dashboard :D
Yg bestnye kt TMNOC ni, honestly mmg xde org pegang pen. haha. sume pakai laptop je. sume. even pen pon pinjam kt ak, yg harus tulis diary dlm logbook everyday. n satu lgi yg best nye adalah, allowance la. RM500 is ok enough kot kalu nk dibandingkan dgn keje keras yg ko kne buat. haha. die sbnrnye tgk dep ape yg ko diassignkan. kene dep yg xde keje(project based), mmg tido je la. memandangkan ak diassign ke dep ISBCM or senang cite dep project, keje diorang skng adlh implement ISO27001:2013(nk tau search google) kt TMNOC.

this is TMNOC. skrin besar buat tgk Tv wat mende. kalo buat men dota pehh terbaik
Cyberjaya ape yg best, mkn2 boleh la kot. nasik arab belambak kt centre die, tp kebiasaannye kitorang dak2 intern ni mkn kt mamak alamanda je. tp harge makan mmg agak sakit la kt sini. must be over RM5 unless p makan kt banglo(cafe TM) atau terminal bas cyber. tp atleast byk jugak la mkanan yg ak da try buat kali pertama cam boat noodle la, mee tarik, and so on. at least skng da tau la kt mne nk makan sedap kalu p cyber, dr dulu asyik dok bahang saba' je. well, since today is my last day of internship, ak nk jugak la suggest/advice kt sape2 yg blom intern tu, kalau korang nk apply for internship here at TM Cyberjaya. kelebihannya, elaun yg ok, keje pon x byk and rasenye die x trace pon attendance.haha. tp kekurangannya rase outcast cket kot sbb mostly every worker here buat keje sendiri je. so x byk yg blh bantu pon, unless ko minx sungguh2. hah, sbnrnye, ak pon dpt satu keje yg sepatutnye dibuat oleh sorang worker sini. buat info graphic poster. tu pon 3 kali tukar design baru jadi.


next week da kne balik uia for my last semester. k la skrg nk fikir camne nk buat internet connection with arduino plak for my FYP2.. ooo lagi sakit :(

Monday, June 23, 2014

Unique n Trololol T-Shirt For Sale

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.. :D

abang abang dota, budak2 sekolah baru nak up, kaki gamerz kaki like, budak belum akil baligh dan kaki troll mari serbu jualan sempena ramadan oleh shirt4derp ni. :D harga yg amat murah, harga promosi, xkan dapat harga murah sebegini kat luar, hatta di dowtown uptown maupon pasar malam.

1. penghabisan stok baju trololol and friends :D harge adalah tidak termasuk postage.


SMS/WHATSAPP 0136343715 NOW!

2. Stok baju dota 2 yg hangat mcm pisang goreng. grab it while stock lasts. khas ntok die hard fan dota 2 :P yg ni harga RM20 x masuk minyak abg posto.


SMS/WHATSAPP 0136343715 NOW!

semua baju2 diatas merupakan ready stock, so x perlu tunggu before delivery, asal bayar tros esok ada dirumah anda. hehe, so tunggu apa lagi, sempena ramadan yg bakal tiba diikuti pulak dgn hari raya Aidilfitri ni, ditambahkan lagi dgn hujung bulan yakni baru dapat gaji, mari la pakat2 kumpul duit sehari singgit ntok membeli sambil menderma kpd saya :P

by the way, nk minx feedback smart ke x design2 baru baju yg mungkin akan dijual pada bulan puasa nnti. mohon abg2 akak2 otai komen cket mne tau huduh bebenor designnye :P






dan satu lagi nk minx tolong abg kakak like page shirt4derp ni ha. kesian page ni x sampai 1oo like lagi.. nk buat ad facebook mahal sgt nk bayar. modal kite pon bape posen sgt.. kalau like da byk, barulah tersebar keseluruh alam bisnes ni.. 

kenapa orang cina banyak yang maju dalam bisnes? sbb diorang bantu sesama dan support bisnes kaum die. so mai support ana lerr :D



Sunday, May 25, 2014

Final Exam Week :D

Salam. its study week here in iium.. so, i shouldnt have wasted my time here typing, but, because of you, my faithful, die hard fan readers, here i am.. kah! k k just kidding.

yet still have time to do some image search..haha

btw, really hope for prayer from u guys, whoever reading this post, that hopefully i manage to answer the final exceptionally. hehe, like the old saying goes 'nicely done'. after this final, i gonna have 3 months of free time, so who knows i might be back here publishing intellectual posts like always. hmmm. bye!
p/s: gudluck to whoever taking their exam as well, i pray for the best for you guys. :D
pp/s: stresss final

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...