Friday, April 8, 2011

History of Nasi Lemak


Di sebuah kampong yg agak terpencil dimana penduduk2 nye menjadikan beras sebagai makanan asasi, tinggallah seorang ibu tunggal yg cun bersame ngan anak pompuannye yg cun jugak di dalam sebuah pondok usang.. ee ciannye die :(
ok, kite bagi name mereka. ibu tu makcik jah n awek tu name die limah. mereka ni, tiap2 hari mesti makan nasi kosong je tp lauk silih berganti.. ada kalenye laok ayam, kekadang ikan n jarang2 mkn daging lembu n kambing. satu hari, si limah gigi jongang ni teringin la nk makan sodap2 cket. so, dia pon try la ubuh santan, daun pandan dan mcm2 lagi kedalam nasik yg sedang ditanak tuhh..

"umm, harumnye baunye", pikiaq limah.
so, bile nasi tu da siap, limah pon pigi la panggil mak die, nk suruh rase nasi tu... sesampai je mak jah ke dapor, menjerit slalu mak jah ni..

mak jah: Ya Allah, nasik mende gok hok mu buat ni mah eh???
limah: ala, nasik lerr mak oiii..
mak jah: mende base gok seko ni, xpe la bia mok rase lu guane. umm, sedap gok upenyer nasi lerrmakk mu ni.. pah ni boleh la mu jual keliling lampong..hehehe

jeng2.. dari situlah terbit perkataan nasi lemak(lerr mak)

6 comments:

Zuwairi Aiman said...

Salam kunjungan.. singgahla ke blog saya ;)

Anonymous said...

peep mmg pengkaji sejarah terbaek..sejarah nasi lemak pun tahu

peep said...

@zuwairi aiman dah singgah da xdi.. toke hai-o dehh..
@anon mmg pon, haha

kasturi said...

reka sndiri ke peep..haha..lawak sehh

peep said...

bukan reka ni.. aku ade dgr crite sape tah.. yg penting bukan ko la..

Mamma Kek Lapis said...

nasik lemak mmg sodap...anak mamma selalu jual kat pasar tani, mmg laris maris lahh..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...