Friday, August 26, 2011

Awkward di Pagi Jumaat

Assalamualaikum...




mende ni patotnye aku da post lame dah tp sbb terlupe.. maklomlah an nas kan.. pelupe.. mcm ni la ceritenye, kengkadang diantara kite ramai lagi yg masih x biase bersolat subuh berjemaah di masjid or surau kan, so bile hari jumaat je, beberape situasi yg agak meng'awkward'kan' berlaku.. terutamenye bulan ramadan la dimana ramai org pi solat subuh berjemaah..

sujud sajadah bro.. di pertengahan surah as-sajadah tuh.. ade segelintir yg x tau yg kt bacaan tu ade sujud sajadah, so mereka2 ni rukuk instead of sujud bila imam angkat takbir.. sekadar nk mengingatkan je bagi yg x tau. bagi yg da tau pon, mcm aku sendiri, tau tapi bacaan sujud sajadah x hapal plak.. so, aku ade copy bacaan dlm sujud tilawah/ sajadah nih, senang je kot, bagi yg blom hapal tu nk hapal.. :)



سَجَدَ وَجْهِى لِلَّذِى خَلَقَهُ وَصَوَّرَهُ وَشَقَّ سَمْعَهُ وَبَصَرَهُ تَبَارَكَ اللَّهُ أَحْسَنُ الْخَالِقِينَ

Ertinya : "Wajahku bersujud kepada Penciptanya, yang Membentuknya, yang Membentuk pendengaran dan penglihatannya. Maha Suci Allah Sebaik-baik Pencipta."

tmpt2 sujud ni signifikan dgn ayat sebelumnya, dimana kebanyakannya berkisar kpd perbuatan hamba yg bersujud hanya kpd Allah s.w.t.  n tempat ntok sujud tilawah ialah pabila bertemu tmpt wakaf yg ade simbol dibawah..

semoga ada manfaatnye :)

4 comments:

Alip Apai said...

kadang2 ada org rukuk tp bkn sbb xde ilmu agama tp sbb terlupa.

selalu jd kat sekolah dulu.

hahahahaha:)

namaakulynn said...

thanks utk entri ni. bila baca ni, teringat zaman hostel dulu. pagi2 jumaat mmg buat ramai2. skrg niiii, *haihhhhh

thanks again,mengingatkan sesama kita. :D

TeAqArH said...

kdng2 terleka..nice sharing.^_^

aiEz said...

thanks info bro...:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...