Friday, September 4, 2015

Internship at Telekom Malaysia Berhad

Assalamualaikum.

Sedar x sedar, dah dekat setahun x update blog. well, busy la katekan. its my final year for a degree in Communication Engineering :D so, as a final student, ofkos la ade internship, satu course dimana para pelajar akn membazirkan at least 10 jam sehari di office org, menyebokkan diri dan buat2 sebok, tak ketinggalan juga test speed utube( khas ntok office with unblocked internet, like mine). btw, it has been a pleasure to undergo my internship at TM Cyberjaya. 1st, keje mmg boleh kire pakai jari. but, i've done at least 10k lines of codes using vb.net. hah, byk kot. its a total of 6 programs, mostly Dashboard creator. but since buat keje coding ni x leh lengah2 nk bgi siap, so mmg buat a program pon plg lame it will be done in a week je. so, the other week, test speed utube la kite sambil menungu next project.

ha ni GUI for one of the dashboard program
and this is the created dashboard :D
Yg bestnye kt TMNOC ni, honestly mmg xde org pegang pen. haha. sume pakai laptop je. sume. even pen pon pinjam kt ak, yg harus tulis diary dlm logbook everyday. n satu lgi yg best nye adalah, allowance la. RM500 is ok enough kot kalu nk dibandingkan dgn keje keras yg ko kne buat. haha. die sbnrnye tgk dep ape yg ko diassignkan. kene dep yg xde keje(project based), mmg tido je la. memandangkan ak diassign ke dep ISBCM or senang cite dep project, keje diorang skng adlh implement ISO27001:2013(nk tau search google) kt TMNOC.

this is TMNOC. skrin besar buat tgk Tv wat mende. kalo buat men dota pehh terbaik
Cyberjaya ape yg best, mkn2 boleh la kot. nasik arab belambak kt centre die, tp kebiasaannye kitorang dak2 intern ni mkn kt mamak alamanda je. tp harge makan mmg agak sakit la kt sini. must be over RM5 unless p makan kt banglo(cafe TM) atau terminal bas cyber. tp atleast byk jugak la mkanan yg ak da try buat kali pertama cam boat noodle la, mee tarik, and so on. at least skng da tau la kt mne nk makan sedap kalu p cyber, dr dulu asyik dok bahang saba' je. well, since today is my last day of internship, ak nk jugak la suggest/advice kt sape2 yg blom intern tu, kalau korang nk apply for internship here at TM Cyberjaya. kelebihannya, elaun yg ok, keje pon x byk and rasenye die x trace pon attendance.haha. tp kekurangannya rase outcast cket kot sbb mostly every worker here buat keje sendiri je. so x byk yg blh bantu pon, unless ko minx sungguh2. hah, sbnrnye, ak pon dpt satu keje yg sepatutnye dibuat oleh sorang worker sini. buat info graphic poster. tu pon 3 kali tukar design baru jadi.


next week da kne balik uia for my last semester. k la skrg nk fikir camne nk buat internet connection with arduino plak for my FYP2.. ooo lagi sakit :(

6 comments:

Marwan Shuhaimi said...

Terbaik bro, haha, btw gmbar muke ko ad tak?

Fahmi Jaafar said...

muke kne simpan a bro. buat tatapan bini haha

Nurul Shafiqah Norshahfandi said...

lama tak dengar khabar ko fahmi. ko grad tahun ni ke tahun depan?

Fahmi Jaafar said...

@pikah thn dpn bru grad :D ko grad thn ni ke? dgr ramai budak kuantan da grad.

Muhammad Faqih Muhsin said...

Macamna mohon intern kat tm

Fahmi Jaafar said...

boleh email resume kt suriana@tm.com.my :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...